Szente Sándor parkettás weblapja ( A hely ahol a fa új életre kel!)

  

Lakkozás, felületkezelés

 Ma már nem kell aggódnunk a "szag" miatt, mert     nem kell elviselni a lakkozással járó oldószer szagát. Választhatunk, jó minőségű  lakkokat. A kínálat széles skálája megengedi, hogy  szinte korlátlan választék áll rendelkezésünkre.

 

Milyen lakkot válasszunk a parkettánkra? Hangzik a kérdés.  Én szerintem, két fő dolognak kell, megfelelnie számunkra a lakknak. Első talán a tartósság.


Ami fontos, a szépség! Ami a szépséget illeti, itt a kérdés fényes lakk, vagy selyemfényű? Ki ezt, ki azt kedveli. Tartósság szempontjából, elsősorban kopásállónak kell lennie, aztán ne csússzon a felület, és védje meg parkettánkat legalább 10-15 évig. Két féle lakk létezik, azaz három. Első, talán a legrégebbi, az oldószeres lakkok pl. Gemini, Prolux, Rezisztán volt régen, Budalux, és a rettegett, Vilupál, (Vilu-Pali). Ezek a lakkoknak nagyy múltuk van,jelenük is, de jövőjük, már nincs. Ha jól hallottam, az Európai Unió jövő évtől csak a vizes festékeket, lakkokat engedélyezi. Nem rossz lakkok ezek, csak károsak az egészségre, kenéskor, meg utána is egy darabig a lakásban. Pláne, ha pici gyerek csúszkál a padlón. Vagtag lakkok voltak ezek, úgynevezett "húsos" lakkok, strapabíróak, 10-20 évet kibírtak. Minőségük néha-néha nem volt megfelelő, és ha nagyon nem vitték, akkor hajlandóak, voltak a gyárban javítani a minőségen. Sokszor mi parkettások ittuk meg a levét, mert zseebenyúltunk, és mégegyszer átlakkoztuk a felületet saját pénzen. Kezdetben nem szerettem a vizes lakokat, nem szerettem használni de mára sokat fejlődött maga a lakk is, remek vizes lakkokat lehet kapni Sok előnye mellett egy negatív dolog van vele. Az ára. Jóval drágább mint az oldószeres lakk, de szerintem jobban jár vele az ember. Kopásállósága a mostani vizes lakkoknak ugyanolyan, mint az oldószeres lakkok-é. Csak nincsen szaga. A szomszédok, még a csiszológépek hangját hallják, de a lakkozást már nem érzik. Bevallom nem is hiányzikl a sok rosszmájú megjegyzés, a lépcsőházból. De egy valamit nem tud talán a vizes lakk, azt a nagy tükörfényt. Ha valaki vizes lakkot szeretne, akkor meg kell elégedjen a selyemfénnyel, vagy kevésbé csillogó fénnyel, de nem vészes a külömbség. Sőt egyre többen kedvelik a selyemfényű lakkozást, amely valóban többet enged látni a fából. Jó lakkok a Bona vizes lakk család termékei. A harmadik féle lakkok amelyeket mi nem használunk, a készparketták gyártásakor használt UV. lakkok. Gondoljunk csak a fogtömésre, ha nem értjük az UV., rövidítést. Uv. fényre azonnal megköt. A parkettagyártáskor, erre van szükség. Mi ezeket nem használjuk. 


Száradás, gyorsaság, időmegtakarítás. 

Sokszor azt tapasztaltam, hogy sürget az idő, és a lehető leghamarább készüljön el a munka, mert költözni kell, vagy, stb. Oldószeres lakkokkal szmben a vizes lakkal időt lehet nyerni azzal, hogy nem csak egy nap sokszor átlakkozható a felület, hanem másnapra táncolni lehet rajta, mert gyorsabban köt, mint a Gemini, és társa. Ha pl. a Geminivel nincs kivárva1-2 nap a lakkozás után be akarnánk pakolni, akkor nagy a valószínűsége annak, hogy kivehetjük a lakk fényét helyenként egy cipő csusszantással is. Persze csak az első napokban. 


Takarítás, ápolás

Adok egy tippet, de ne nézzenek hü.......k. Szóval elmentem csiszolni egy idős asszonyhoz, (sokaknak elmeséltem már) és parkettát kellett csiszolnom, benézek a szobába, ragyog a parketta, csak sárga a lakk rajta.

  • Megkérdeztem mivel tetszik takarítani, ápolni?   
  • Hát fiam WU2- samponnal. ....Hangzott a válasz
  • - Azzal a Sárga dobozos?
  • Azzal fiam

Én azóta WU2 samponnal ápolom a saját parkettámat, és bevált.

  1. Nem hagy csíkot maga után a felmosó fa.
  2. Megmarad a fénye a parkettának.
  3. Nem marja meg a festéket, lakkot, semleges hatású.
  4. Ha kellő habot "csinálunk" a vödrünkben, és jól kicsavarjuk a fejet, érezzük a fej súlyán, hogy kevés víz van benne, és akár nap, mint nap felmoshatjuk parkettánkat, nem lesz baja.
  5. .... És nem drága.
Röviden ennyi...
 
Copyright. Minden jog fenntartva. A weboldal tartalmának másolása a szerző engedélye nélkül tilos! Ez a tiltás, ugyanazon tevékenységet folytató kollégákra fokozottan érvényes!