Szente Sándor parkettás weblapja ( A hely ahol a fa új életre kel!)

  
2009. február 09. hétfő, 00:15

Pár mondat, szakmai gondolatok, és jó tanácsok

 

Padloponozásról

Nos úgy érzem erről is írnom kell. Sok esetben , ha megyek elvállalni a parkettázási munkát, a tulajdonos kijelenti, hogy a padloponozást kiadja  másnak, mondjuk a kőművesnek, hogy az majd megcsinálja, és majd elkészíti ő helyettem. Nem szeretem. Sokszor megjártam már. Ez olyan dolog amikor a festőnek a kőműves, vagy az ács gletteli elő a falat. A padloponozás, aljzatkiegyenlítés, sokkal fontosabb, művelet, mint aminek látszik, vagy gondolnánk. Először is ki kell egyenlítenie az esetleges aljzat hibákat, megfelelő tapadással kell kapcsolódnia az aljzatbetonhoz, és magának a padloponnak is megfelelő szilárdságúnak kell lennie. Nem mindegy melyik fajta kiegyenlítőt öntöm a laminált parketta, csaphornyos parketta, vagy a bambuszparketta alá. Nem minden padlopon egyforma szilárdságú, és nem mindegyik felel meg ragasztott FA burkolat alá. Továbbá, a legtöbbet előforduló probléma, az túlhígított anyag, amely nehezen megkötve, úgy kopik fel könnyedén mint az agyagpor. Nos kérdem én, hogyan lehet tökéletesen, kapcsolatot létesíteni, a parketta, és a beton között, ha közötte, van egy hibás, gyenge aljzatkiegyenlítés. Nem lehet! Ki adja majd a garanciát a ragasztásra ha az majd elválik, vagy feljön padloponnal együtt? Talán a kőműves, aki kiöntötte a kiegyenlítőt, aki majd mossa kezeit? A nem megfelelő alapozásról árulkodik a lyukacsos kinézetű, már kiöntött, megszáradt padlopon. Szóval  az én véleményem az, hogy mindenki maradjon meg a saját kaptafájánál, és végezze azt pontosan, a legjobb tudása szerint. Ezt vegye figyelembe minden kedves leendő megrendelőm.

                                    ____________________________________________________________________________________________

 

Mire vigyázzunk falfestéskor, csiszolás előtt?

Egy nagyon fontos dolgot említenék . Csiszolás lakkozás előtt általában festetünk is. Nos egy lakásban dolgozva, jutott eszembe, hogy leírom-e sorokat. Hibát követünk el akkor, ha a festőknek egy szóval is megemlítjük, hogy a parketta vagy padló a festés után fel lesz csiszolva. Nem szabad! ..... Mert akkor a parkettára, vagy a hézagok közé belekerülhet a gipsz glett -től kezdve a "véletlenül kiborult" zománcfesték is. Nagyon fontos hogy ezek a dolgok ne történjenek meg. Mondjuk azt, hogy a parketta nem lesz csiszolva. Higgyék el nem csak én járok jobban, hanem Önök is. Fontos hogy a parkettát megóvjuk minden behatástól, még ha az fel is lesz csiszolva. Ne boruljon ki rá sem tapétaragasztó semmi más egyéb. Remek megoldás erre ha a festővel lefóliáztatjuk előtte. Normális szakember meg is teszi ezt Önöknek szó nélkül is. Nagyon fontos az is, hogy a szegélylécet szedessük le a festővel, mert a léc mögött legyen leglettelve, lefestve a fal, szükség szerint kijavítva, mert a csiszoláskor úgy is cserélve lesz, újat kell felrakni. Látszólag  ellentmondásba keveredtem, mert akkor gyanút fog a festő, de egyszerűen üssük el azzal, hogy csak a szegélyléc lesz cserélve. El kell higgye....   Ha a kész festéskor, azaz festés után feszegetem a szegélylécet, feltehetőleg sérülhet a fal is, ha az kicsit szorosan, vagy ráglettelve esetleg mélyen a falban van a belső széle. Logikus nem? Ez a weboldal egyébként is Önöknek szól.

 

A bizalomról

Úgy érzem erről is kell írnom pár sort. Nagyon sok emberrel volt, van, és még a kezemet fel tudom emelni, lesz is kapcsolatom. Utaltam rá itt a weblapomon egy másik aloldalon arra, hogy nem vagyok híve az olcsó  rosszabb minőségű anyagoknak nem törekszem arra, hogy gyenge minőségű anyagokat építsek be senkinek a lakásába, ezzel rizikóztava a munka minőségét, és jó híremet. Tehát amikor el vállalok egy munkát, megbeszélem a szükséges költségeket, elmondom a technológiát amit javaslok, és alkalmazok, minden kérdésre válaszolok. Adok erre egy kidolgozott árajánlatot. Ismerem az új anyagokat, mint egy jó orvos az új gyógyszereket. Ez így rendben is volna. Felmerülhetnek közben kérdések, meg is válaszolom őket. Én minden esetben lelkiismeretesen szeretem végezni a munkámat. De amikor a megbeszélés után felhívnak, hogy a szomszéd, vagy a sarki zöldséges, vagy a Jóska, Pista, aki a tejüzemben csomagoló, vagy éppen rakodómunkás, és ő ezt meg azt mondta, hogy így kellene megoldani, meg, hogy diktáljam le az általam alkalmazott anyagok listáját, hát ez egy kicsit irritál és sért, és kedvemet szegi. Ez csak annál fordult elő, akinek még nem dolgoztam egyszer sem. Szóval a  munka befejezésig nem érdemelnék meg egy kis bizalmat? Ha igen akkor lássunk is hozzá. ( nagy kedvel) ...Minden rendben lesz, mert így akarom!.. hisz ebből élek..

 
 

Folytatás következik..
 
 
Copyright. Minden jog fenntartva. A weboldal tartalmának másolása a szerző engedélye nélkül tilos! Ez a tiltás, ugyanazon tevékenységet folytató kollégákra fokozottan érvényes!