Szente Sándor parkettás weblapja ( A hely ahol a fa új életre kel!)

  
2009. február 08. vasárnap, 17:10
 A Beton nedvességmérése

Az egyik legfontosabb teendőnk parkettázás előtt! Nem szabad sajnálni rá időt, pénzt, meg kell mindenképpen "csináltatni" a lerakás előtt. Ez nagyon fontos! Kő burkolat esetén nem lenne gond, de mivel fával dolgozunk, a nedvesebb betonra lerakott parkettánk tönkremehet, kárba veszhet az anyagunk, munkánk, és a rá fordított idő. A kelleténél nedvesebb betonon a lerakott parketta megdagadhat, ha szerencséjük van akkor nem púposodik fel, de amikor a kiszárad a beton, és a fa,  akkor bizony rések keletkeznek, amit sokan kérdeznek, hogy miért van. A ragasztott burkolatunk esetében a ragasztó is  jelentősen károsodhat a nem kívánt mozgás miatt. Nem beszélve, arról, hogy a nedvesebb fában megjelenik a szú bogár, szíjácsbogár, gomba, fertőzheti meg parkettánkat, és ezzel visszafordíthatatlan folyamat veszi kezdetét.


 Mérés kivitelezése:  Mintát veszünk a mérni kívánt betonból a beton tetejétől lefelé 1cm-re kezdjük meg a minta begyűjtését egy fém tégelybe, ez lehet 20gramm vagy 50gramm. Ötven grammal pontosabb az eredmény. A pontosan kimért mintát beletöltjük a mérőműszerünk tartályába, majd beleteszünk 2 db acélgolyót, és a karbid üvegkapszulát, és lezárjuk a műszert. Alaposan összerázva a fém golyók összetörik a már lezárt mérőnk belsejében a kapszulát, amely elkeveredik a beton mintával. (Karbidpor + víz= acetilén gáz) A beton víz tartalmának mennyisége arányában  fejlődik az acetilén gáz, és ez a gáz nyomást képez. A mérőműszer kijelzőjén a pontos érték úgy 10-12 perc után leolvasható. Jegyzőkönyvbe belekerül a mérés helye, dátuma, a leolvasott érték, a kivitelező cég, és a megrendelő aláírásával nyugtatva.(esetleg digitális fotó is.) max. 15 perc telik el, és innentől már tiszta képet kapunk a betonunk jelenlegi állapotáról, és nem kockáztatni egyik félnek sem. Vállalunk akkor is nedvességmérést, ha nem mi parkettázunk. Erre akkor lehet példa, ha a tulajdonos önerőből saját maga akarja lerakni pl: laminált padlót, de mindenképpen szeretne meggyőződni arról, hogy a beton alkalmas-e a burkolásra. Vagy más szakemberrel dolgoztat, de a szakember nem rendelkezik az szükséges mérőműszerrel.

Megjegyzés: Egyedül ezt a mérési módot fogadják el a szakértők beton nedvességmérés területén, minden más mérőműszerrel mért adat, pl. ultrahangos mérés, ellenállás mérése,  NEM HITELES ! , nem pontos adat!

    


    Padloponozásról

(Sokféle szakember vállalja be, de kevesen tudják jól. Itt most arra gondolok, hogy más szakmákból hozzá nem értők is bevállalják )

Látszólag könnyen kivitelezhető, de sok odafigyelést szakértelmet igényel, mert mindennek ez az alapja. Saját magam szeretem csinálni, ha a burkolatot nekem kell majd ráfektetni. Az aljzatbeton állapotának felmérése után következik az anyagszükséglet megállapítása, és a neki megfelelő aljzatkiegyenlítő kiválasztása, mivel többféle kiegyenlítő áll rendelkezésre, más-más tulajdonságokkal. A hozzá való alapozó  megvétele, ami szintén nagyon fontos! Vízzel való alapozás, már eleve hibás folyamat. Sok hibát rejt az anyagsűrűség rossz beállítása, (híg kiegyenlítő, vagy túl sűrű ). Fordulatszabályzós keverő, és a speciális lehúzó kanál elengedhetetlen! Ha PVC burkolat kerül a padloponunkra, akkor, száradás után még tárcsás csiszológéppel, is át kell csiszolnunk, hogy szép sima, üvegszerű tapintása legyen.

     
    Csiszolás lakkozásról

 Sokan szokták kérdezni, hogy hányszor csiszolom, meg a parkettát, mi lesz a hézagokkal, mi fog történni ,és miért kerül ennyibe?

 

A parketta csiszolás először  egy "durvaszemcsés" papírral kezdődik, amely általában 36-os szemcseszórású. ezután történik a szélek csiszolása egy másik géppel. Utána egy közepes szemcsés papír következik, 60-as szemcsszórású, amely az előző papír karcait távolítja el, és cseréli le finomabbra. Ezután következik a hézagok tömítése.  Ha megszáradt tömítőanyagunk akkor következik a finomcsiszolás 120-as finompapírral, majd még egyszer a szélek csiszolása 80-as, vagy 120-as papírral. Szegélylécek felrakása után az egytárcsás, vagy körtárcsás polírozógép tökéletesre polírozza egy 100-as, vagy 120-es ráccsal a felületet, amelynek köszönhetően előjönnek a szemmel eddig nem látható hibák, majd el is tűnnek polírozás után. Valamint a parkett lécek erezete, szépsége sokkal jobban látszódik.


Lakkozás, felületkezelésben a legjobb anyagokat szoktam használni megbízható cégektől. Sokáig használtam az oldószeres lakkokat, szerettem a szaguk ellenére. de.

A lakkgyártók, a saját anyaguk összetételét, oly annyira megváltoztatták, hogy ma már tisztességes munkát nem lehet átadni velük. Kivonták azokat az alkotóelemeket amelyek stabillá tették magát az anyagot. hogy most ez Uniós utasításra ment, vagy csak a spórolás, - nem tudom. Sok év után szakítottam az oldószeres lakkokkal. De mi jöhet akkor szóba? Teszteltem a modern poliuretán lakkokat, és a Murexin termékcsaládot találtam méltónak, ahhoz, hogy korrekt munkát tudjak átadni Önöknek.  A PU. lakkok előnye, hogy gyorsan lehet velük dolgozni, egy családi házban, iskolákban, tornateremben is megfelelő termék. Nem büdös, nem kell meghalni mellette, nekem sem, önöknek sem. A kétkomponensű sportlakknak, pl. banán szaga van. Ártalmatlan az egészségre.  Remekül teljesítenek, nagyobb igényű területeken.                                                                                                                       


   
    Mozgós - recsegős parketta

Mozgós recsegős parketta kellemetlen jelenség, megszüntetésére lehet több fajta megoldás. Szegezett parkettáknál lehet ez fő probléma, a kilazult vakpadló, alatti feltöltés megsüllyedése, és a kilazult szögek okozhatják. A feltöltés amely lehet kvarchomok, vagy salak, megülepszik, ezáltal jobban mozog a vakpadlóval a parketta, meglazulnak a szögek, és recsegő nyikorgó hangok törnek ránk amitől idegbajt kaphatunk, vagy legalább is rosszul viseljük. Meg is értem, mert mindenképp kellemetlen.

Megszüntetése lehet átrakással, amelynek a folyamata, a parketta felszedése, sorba rakása, hisz minden darabnak ugyan oda kell visszakerülnie ahonnan kiszedtük. A megsüllyedt padló vízszintbe hozatala, SZÁRÍTOTT kvarchomokkal!, való tömörítéssel a vakpadló alá orvosolható a hiba.

Ha a parkettánk az első felbontását éli meg, akkor még szegelve visszarakható, és feltételezzük, hogy a teteje is szép, tehát csiszolás után szép felületet fogunk majd látni. Mert van olyan is amikor az elhanyagolt parkettáról lekopott a lakk, takarításkor, beszívódott a "piszkos" felmosó víz, stb., ilyen esetben, kétséges a végeredmény, csiszolás után. Vagy már a sokadik átrakását éli meg a parketta, és a csapok- hornyok sérülése miatt a visszarakás lehetetlen, vagy ha megpróbáljuk, a recsegés ropogás nem tűnik majd el, (fölösleges munka).

Van még egy alternatíva, az átrakásnál, vagy a felszedett rossz szegezett parkettát, kidobjuk, és a helyére vásárolt új parketta, hogy soha ne recsegjen-ropogjon, meg lehet oldani másképp is.

Röviden leírom a folyamatot. Felbontottuk a régi parkettát, előttünk van a vakpadló, ami mozog. Átszögeljük az egész padlót a párnafához 65-ös szögekkel, hogy stabil legyen, mert ezek is kiszoktak lazulni. Amikor ez kész, akkor szárított kvarchomokkal  betömörítjük a padlót, "aládolgozzuk" a homokot. Amikor ezzel megvagyunk, rácsavarozunk 12 -vagy 15mm-es csapnútos  OSB. lapot gipszkartoncsavarokkal.  Ezzel kapunk egy stabil aljzatot, és erre már leragaszthatjuk a parkettánkat. Soha nem fog nyikorogni, kimozgósodni. Minősége, a betonra ragasztott parkettával lesz egyenértékű.

Ezen leírtakat képekben meg lehet tekinteni! Klikk IDE!
   

Folytatás következik!

 
Copyright. Minden jog fenntartva. A weboldal tartalmának másolása a szerző engedélye nélkül tilos! Ez a tiltás, ugyanazon tevékenységet folytató kollégákra fokozottan érvényes!