Szente Sándor parkettás weblapja ( A hely ahol a fa új életre kel!)

  
2009. február 08. vasárnap, 15:22

   

Először egy kis filozófia:

          Avagy, hogy gondolkodom én?    - Mindenképpen úgy, hogy a megrendelőm elégedett legyen, a befejezett munkám után is jó szájíze legyen. Ez nagyon fontos részemről, mert ha a kedves megrendelő elégedett, akkor tovább adja a telefonszámomat ismerősei, barátai körében. Valamint a szépen elvégzett munka nekem is örömet okoz. E nélkül nem  is tudnám csinálni. A jó és szép parkettázás  rendkívül látványos, mert a lakás felújításban összes többi munka akkor érvényesül ha a parketta is elkészült. Nem alkalmazok olcsó kevésbé jó minőségű anyagokat, azért, hogy a munkákat megkaphassam "olcsónak" tűnhessek. Akkor inkább nem vállalom el. Annyira azért nem szeretnék senkit sem elrettenteni, mert akkora árkülönbség nincsen, hogy okot adjon az aggodalomra. Azt tartom inkább becsapásnak, ha valaki gyenge minőségű anyagokat épít be, olcsónak tűnő áraival, és 6-10 éves újonnan lerakott parkettát át kell raknom e- miatt. Én ezeket a dolgokat nem szeretem.  Hosszú távra kell gondolkodni ez nagyon fontos! Most már azért egyre többen jönnek rá arra, hogy nem mindig az az olcsó ami először annak tűnik.

 Próbálok olyan kérdéseket megválaszolni ami  mindenki hasznára lehet, főleg annak aki teljesen laikus a lakásfelújításhoz. Igyekszem használható dolgokat leírni. Továbbá köszönöm azoknak akik e weblap alapján ismeretlenül megkerestek.


 

Gyakran feltett kérdések:


Mi történt a parkettámmal? Összeszáradt, hézagos! , vagy  megdagadt, és púposodik!                 

Sokszor előforduló probléma ez. Kiváltó okai, lehetnek, páratartalom tartós csökkenése, vagy növekvése. Egyet tudnunk kell, hogy az ideális feltétel ami a parkettánknak kell, az a 45-55%-os relatív páratartalom a lakásunkban, és télen nyáron a minimum 15 fok Celsius. Ha a páratartalom tartós ideig lecsökken 35-40% alá, akkor a parketta elkezdi az összeszáradást, ami rések kialakulását eredményezi. A másik véglet pedig az, amikor a páratartalmunk a lakásban tartósan megemelkedik valami okból,(70% fölé)és a parketta, elkezdi felvenni a levegőből a többlet nedvességet, és megdagadhat. Itt most megfogalmazódik egy kérdés az Önök részéről, hogy de hát levan lakkozva, a lakk megvédi, vagy nem??? De igen megvédi bizonyos értelemben. Ezért ez a jelenség nem máról holnapra alakul ki, csak hetek múlva. Segít ha veszünk egy ma már sok helyen kapható termo-higrométert amely kijelzi az aktuális hőmérsékletet,  páratartalmat a lakásunkban. Ára kb. 3-4 ezer forint között.


                                                                                     
   

 A digitális kijelzőn leolvassuk a páratartalom értéket, és korrigáljuk fűtőtestre helyezhető párologtatóval. A dolog azért ennyire nem bonyolult, mert egy lakott lakásban, általában, a páratartalom normális.

Hogy gyorsan megértsük miről is van szó: A parkettát a mi éghajlati  viszonyunknak, a gyártók mesterségesen kiszárítják 8-9 % ra. Ez egy normál lakás relatív páratartalmával 45-60%  szinkronban is van. Tehát kiegyenlítődik. Erre az egyensúlyra kell tehát törekednünk, hogy ez fent maradjon. A különbségeket kell korrigálnunk.

 Az alacsony páratartalom, inkább a még nem lakott lakásban fordul elő. Ugyanis azzal, hogy "használjuk lakásunkat", főzünk, mosunk, takarítunk, lélegzünk, párát lehelünk ki, azzal tartjuk normál értéken a páratartalmat. Egy példa: Parkettázás elkezdése, reggel  8órakor, egy nem lakott lakásban, reggel mért adat 38%. napközben  két ember dolgozik a szobában, délután a munka befejeztével a mért páratartalmi érték a szobában, 48%. Az eltérés 10% ennyit számít két ember lélegzése. Ugye érdekes?  A megdagadt parkettának több okai lehetnek, meg növekedett tartós páratartalom a helyiségben, pl. sok ruhaszárítás parkettás helyiségben, rosszul szigetelt beton, nedves betonra lerakott parketta, vizesedő falak, bő vizes felmosások. Valamint a tavalyi évben lehullott rengeteg eső, párás levegő, amely a lakásunkba bejutva egy hosszú szellőztetés, vagy folyamatosan nyitva tartott ablak miatt. Ez lehet a probléma forrása is. Esős, párás időszakokban szellőztessünk röviden, azután tartsuk csukva ablakunkat.  

Milyen parkettát érdemes lerakatni?

Ami igazán hosszú távra megfelel az a hagyományos csaphornyos 22mm-vastag hagyományos parketta többféle mintában (lehet bármilyen fából) ez a legjobb választás, persze ha a kőműves elegendő helyet hagyott a beton szintjének beállításával, na és ha elegendő pénz van a pénztárcánkban. Én nem szólom le a laminált padlót, hisz annak is megvan az előnye, olcsóbb, gyorsabban készül el, esetleg nincs hová kipakolni, erre jó. Van aki ugródeszkának használja, amíg nem lesz pénze igazi parkettára addig is kulturált  környezetben lakhat.

            Mennyi idő múlva lehet parkettáztatni a friss betonra?

Ez egy nagyon kényes kérdés, nagyon időjárás függő, A szakipari könyv 90 napot jelöl meg amitől persze el lehet térni. Tehát ha nyáron kánikulában nyitott huzatos helyiségben lehet kevesebb is, de sietni, vagy siettetni nem éri meg. A legjobb esetben is a beton hetente 1 cm-t tud száradni lefele. Sokakat becsap az, hogy felületi szárazság miatt a beton teteje porol, rétegeiben a beton még nedves. (ezt nevezik felületi szárazságnak!) Ami igen becsapó tud lenni. Érdemes műszerrel megméretni a betont több helyen, hogy biztosak lehessünk dolgunkban. Ez később sok félreértéstől, bosszúságtól véd meg bennünket. A beton nedvességtartalmát meg tudom mérni speciális műszerrel, (Van CM mérőm), amely pontos értéket ad a beton nedvességtartalmáról, és minden kétséget kizárólag, meggyőződhetünk a betonunk jelenlegi állapotáról, hogy alkalmas-e az azonnali burkolásra, vagy még várnunk kell. A legjobb az amikor már egy telet átfűtöttünk, és következő évben rakjuk rá a parkettát, ugyanis a nedvességet akkor már kihúzta a hideg. A nedvesség a lakásunkból kifelé akkor távozik, amikor fűtünk bent, kint hideg van, az ajtó nyitáskor, ablak szellőztetéskor a pára mindig a hideg felé csapódik ki. Példa rá lakásunkban a leghidegebb a sarok,vagy a főfal, vagy a kettő egyben. Ittt még penészedés is kialakulhat, ami igazolja előbbi állításomat. A penész ellenszere (Savo spray)

                  Át kell-e rakni a parkettát vagy sem?

Nos igyekszem szakmai oldalról megközelíteni, a dolgokat nem anyagi oldalról, mert ez a szakmában a legköltségesebb művelet. Szegezett parketta esetében akkor kell átrakatni a parkettát, amikor éjjel a férj nem tud úgy belopózni a lakásba hogy a feleség ne vegye észre. :-)) Szóval amikor a parketta nagyon mozog recseg, nagyok a hézagok, nem tömíthető, mert a mozgás következtében a legtökéletesebb tömítés is kimozog, és kijön. ...Vagy ha a feltöltés nagyon megsüllyedt és a párnafák is mozognak, esetleg korhadtak, szúvas, esetleg ritkítottan volt lerakva a vakpadló. (volt rá számtalan példa), vagy a parkettás a szöget inkább hazavitte, mintsem hogy beszögelje. Találkoztam olyan parkettával is amit nagyobb szöggel szögeltek, ez ilyenkor nemhogy jobban fogná a fát, inkább elrepeszti, és még annyit sem tart, mint az előírt 50-es szeg.

Ragasztott parketták esetében: Ragasztott parkettáknál a fő gond az, hogy még mindig sok helyen Bonobit - ba vannak lerakva ( fekete ragasztó) ez a ragasztó kb. 13-15 évet bírnak ki, a most gyártottak kb. 6 évet. Utána elkristályosodik, mint a cukor, és elporlad, azt vesszük észre, hogy csak a gravitáció tartja a parkettát. Na ilyenkor már a "csak csiszolásnak" nem sok értelme van , szintén a lakk, egy darabig egybetartja, és kiesik a tömítés, a szemünk láttára esik szét a parkettánk, pedig a mester milyen szépen megcsinálta. Rosszabb az eset akkor ha a parkettánkat mozaikparketta ragasztóval ragasztották le, mert ez csont keményre köt ki, és hamar elszakad a betontól (főleg ha nem alapoztak alá) de a parkettánkról viszont lekaparni lehetetlen, főleg ha betonnal van rajta. ....... Na ezért ajánlom főleg a rugalmas ragasztókat mert nem szakad el olyan könnyen a betontól. Ahogy mozog a fa tud menni utána a ragasztó.

              A sokat emlegetett laminált parkettákról

Már az elején hozzáteszem, nem vagyok a híve. Sok problémát okoz az a tulajdonsága, hogy nem szereti a párás levegőt sem.Mind a négy irányban képes dagadni, ha a páratartalom eléri a 70%-ot. Ha azt szeretnénk, hogy a már meglévő laminált parkettánknak ne legyen baja, akkor vegyünk jól záró ablakokat, hogy esős napokon jól be tudjuk zárni, nehogy a párás levegő bejöjjön, vagy ha felmosni támad kedvünk akkor a felmosó fával, vödörrel célozzuk meg a szomszéd parkettáját. Lehet kapni olyan laminált parkettát ami impregnált, és jól bírja a vizet, de ennek az ára egy jobbfajta hagyományos parketta árával vetekszik. Takarításhoz ápoláshoz ajánlom melegen az Üllői u. 32.- be  található parkett kereskedésben lehet kapni: parkett polish  BONA termék! Remek bevonatot képez a parkettánkon, filmréteget. PVC padlóra, parkettára egyaránt alkalmas ( folt nélkül távozik! ) 1 liter kb. 1.800.- Ft de 80 m2 - re elegendő. Próbálja ki, én is ezt használom itthon, PVC - re, parkettára. Anyagvásárláskor nagyon figyelni kell arra, hogy a laminált parketta amit meg szeretnénk vásárolni nehogy pozdorja betétes legyen mert könnyen letörik a sarka, sérülékeny, inkább a HDF, vagy MDF, alapú parkettákat vásároljuk meg. Vastagságról: 7 mm-nél vékonyabbat NE vegyük meg a vastagabbnak jobb a tartása. Ragasztott helyett válasszuk a "KLIKKES"- et, amelyet csak össze kell pattintani. Előnye javítható marad, szétszedhető, és ha a parkettában van egy kis görbeség, a klikkes ráhúzza magát, a másikra, míg a ragasztott nem, és többet kell tömíteni, ami nem szerencsés dolog.

               

             Kell- e padloponozni, vagy sem?

Ezt álltalában a helyszínen lehet megállapítani, de nagy valószínűséggel kell. Előnyei: Kissé hullámos betonon egyenlítő hatása miatt, kitaposott, megégett betonon szilárdabb felületet kapunk, az alapozás itt elengedhetetlen, a jobb tapadó híd kialakulása végett. A ragasztandó parketta jobban felfekszik egy jól kiöntött sík betonra.

            Csiszolásról, lakkozásról

A mai igények megkövetelik a szép, és tartós munkát, ennek megfelelően kell gondolkodnia egy iparosnak, meg kell tennie mindent annak érdekében, hogy a munka mindig első osztályúnak kell lennie. Ehhez nem elég az akarat, megfelelő korszerű gépekkel is rendelkeznie kell. Elengedhetetlen egy körtárcsás csiszológép, amely biztosítja  a csiszolás befejezéséhez a tökéletes munkát. Sokszor az aki előttem csiszolt parkettát, és én csiszoltam utána megoldatlan probléma volt az hogy az elődöm rossz minőségű papírral csiszolt a szemcsék a papírjáról a parketta réseibe kerültek, és akárhogy cseréltem a papíromat, nem tudtam csík nélkül csiszolni, ugyanis az én papíromat a szemcse megcsíkozta. Ez is kiküszöbölhető a körtárcsás géppel. Közel 8-10 éve hengerrel lakkozom mert egyenletesebb, és szebb felületet ad.

 Fényes lakk, vagy selyemfényű?

Ezt Önnek kell eldöntenie. Amelyiket kedveli. További kérdés, oldószeres lakk, vagy vizes bázisú lakk? Mindkettőt ajánlom, mégpedig, ha oldószeres lakk, akkor a Gemini lakk, vagy Prolux,  két komponensű lakkok. Még talán ebben az évben lehet használni, mert minden oldószeres lakkot, festéket betilt az Unió. Talán nem is baj. Kellemetlen szagok, gázok, megszűnik a büdös. Helyükbe lép a ma már nagyon jó minőségű vizes bázisú lakkok
, amelyekkel gyorsabban lehet dolgozni, valamint kizárja azokat az anyaghibákat, amely az oldószeres lakkokat időszakosan jellemezte.

 

 

 

Lakkok viselkedése, közvetlen  felhordás után

Nézzük az oldószeres lakkokat.  Közvetlen lekenés után, az oldószeres lakkok, a hengertől kicsit  "narancsos" a felületük, tehát nem sima. Picit később kiterül, szépen, mint a tükör, majd kezdődik egy rövid szakaszig egy buborékosodás, amely becsukott ajtó, ablak mellett eltűnik másnapra amikor megszárad, megköt a lakk.

Vízbázisú lakkokat vastag, nagy  szőrű speciális lakkozóhengerrel hordjuk fel,  nagyon gyorsan száradnak, és igen szép felületet adnak másnap, vagy még aznap. De. frissen felhordott lakk, felülete nem szép, félszáraz esetben még csúnyább, de amikor megszárad, kifeszül, hibátlan. Igen amikor átadok egy munkát, általában friss lakkozásnál történik. Zavar, hogy a vizeslakknál kicsit magyarázkodnom kell hogy milyen szépen kiterül másnap. Kicsit kellemetlen. Ezért is írtam ezt a pár sort. Nem kell megijedni, másnap még egy telefont sem kaptam, hogy valami hibázna. Gyönyörű szép, a felülete.

 

 
Copyright. Minden jog fenntartva. A weboldal tartalmának másolása a szerző engedélye nélkül tilos! Ez a tiltás, ugyanazon tevékenységet folytató kollégákra fokozottan érvényes!